Eén maand VanLife in Moby Dick

Moby Dick op Texel

Wow 1 maand alweer!

Precies een maand geleden leverde ik de sleutels in van mijn huis. En een paar dagen later ook de sleutels van mijn kantoor. Tabée!

Ik was er best klaar mee. De laatste twee weken liep ik alleen nog maar uit te voeren. Just do, don’t think. Ik voelde me als een militair op bootcamp die eindelijk heeft begrepen dat weerstand zinloos is. Sterker nog iedere vorm van verzet kost vele malen meer energie dan uitvoeren, execute until you drop. 

Jeetje David wat heftig? Ja zeker of nou: nee eigenlijk. Ik leg het uit:

Wat ik hiermee bedoel is dat ik in staat was om dit te doen! Zonder duizeligheden, zonder een woord dat ik inmiddels wel uit kan kotsen, maar vooruit voor jullie nog één keer dan: woordvindingsproblematiek! Brainfog en andere arbitraire terminologie en aandoeningerie. (Ik ben hersteld van 1,5 jaar Long-Covid ziek zijn).

Ik kon het weer: Tot het gaatje zonder door de bodem te zakken. Ik heb het dus maximaal mogen inzetten om daarna heerlijk terug te schakelen.

Inmiddels dus een maand wonend in een bus, hoe bevalt dat dan?

Voordat ik daar uitgebreid antwoord op ga geven, moet ik er eerlijkheidshalve bij zeggen dat ik niet vanuit het huis meteen in de bus ben getrokken. Om lopende zaken af te ronden kon ik drie dagen bij mijn moeder in huis wonen. Ze werkte overdag en zo kon ik op mijn gemak (met snel internet) de laatste voorbereidingen treffen. Echt superfijn in plaats van wegvliegen en al je belastingbonnetjes mee te moeten nemen in een plastic zak om dat vervolgens in de bus te mogen uitvogelen.

Relaxed weggaan is goud! Nederland

Ik ben heel relaxed weggegaan. Met als doel ergens in Spanje (al verplaatsend) te kunnen genieten van de warmte, de zon en ervaren hoe het nou is om echt in een bus te leven.

Wat is dan mijn bus: Het is een Opel Movano 2.5 dti uit 2003 L2H2, verbouwd door een hobby bob. En wat mij betreft prima gedaan. Praktisch en David proof. Oftewel stevig. Het bed klapt in de wand waardoor een lange laadruimte mogelijk is waarbij ik dus tot optie heb om met de motor op pad te gaan. Dat was eigenlijk mijn enige vereiste; de motor moet mee kunnen in de bus. Niet de Honda VFR want die is groot en zwaar, erg zwaar. Maar de Moto Guzzi, die is klein en..minder zwaar. Extra voordeel is dat ik daarmee natuurlijk heerlijk kan offroad rijden.

Wildkamperen met Donkey in de bus, Frankrijk

Wat heb ik eraan gedaan voor vertrek:

 1. Huishoudaccu vernieuwd – Deze was stuk en laadde alleen op via een losse acculader: niet bijgeleverd. 
 2. Cyrix- scheidingsrelais geplaatst samen met mijn vader die de know-how en het gereedschap heeft zodat ik me nooit hoef af te vragen of het wel kundig gebeurd, want ja, dat gebeurd het. Plus het is natuurlijk hartstikke tof om samen aan je nieuwe camperbusje te klussen.
 3. Het inbouwen van een Chinese dieselhater van 5kw. Winter in Nederland kan soms vies koud zijn en als je in deze periode in een bus wil gaan wonen dan is het raadzaam om te zorgen voor verwarming. Plus de ‘overbrugging’ door Noord- Frankrijk is natuurlijk ook nog steeds verdraaid fris.
 4. Als je een heater inbouwt dan is een koolmonoxide- en een kooldioxide verklikker een must.
 5. Usb A & C poorten direct op de huishoudaccu.
 6. Twee zitbankjes die tevens als zit plaatsen gebruikt kunnen worden én als opslag voor camping gerei en motorspul.
Chinese 5kw diesel heater ingebouwd, Nederland

Dat was het eigenlijk wel, daarbij heb ik een aantal nodige ‘ camper’ accessoires aangeschaft:

 1. Gasfles om te koken 7,5 kg.
 2. Tweepits gasstel voor buiten. Binnen zit een tweepitsgasstel maar als het even kan kook ik buiten ivm de lucht en het gespetter. Ik heb er éen gehaald bij Obelink met bakplaten erbij voor bakken en grillen.
 3. 25 meter stroomkabel + koppelstuk voor Spanje/ Frankrijk
 4. Oprijblokken om de bus recht neer te kunnen zetten op een schuine ondergrond: Of als je op dag 1 vastzit in de modder om te gebruiken als rijplaten.
 5. Jerrycan voor diesel.
 6. 20L Jerrycan water reservoir.
 7. Elektrisch kacheltje max 500w.
Oprijblokken om met graafwerk de bus uit de modder te verwijderen, Frankrijk

Vervolgens ben ik naar Spanje vertrokken met een omweg via Texel, niet het meest logisch maar wel het meest gezellig. Daar kerst met de familie en toen door. Nu ben ik alweer drie weken in Zuid Spanje ter hoogte van Malaga. Afwisselend in de bergen en aan de kust.

Wat ging er goed?

 • Ik slaap heerlijk in de bus en vindt het fijn dat alles zo overzichtelijk is.
 • Het motortje is sterk genoeg om door de bergen te rijden.
 • Het is nu al echt mijn huis.
 • Superfijn dat de motor mee kan.
 • Luxe om gewoon te kunnen overnachten waar je toevallig uitkomt. Vrijheid!
 • 20L water aan boord is echt heel fijn!
 • Het werken gaat prima door het strakke ritme.

Wat vormde een uitdaging?

 • De dieselheater lekt diesel: 1x op het meegeleverde filter, die was in een paar dagen stuk. En momenteel ergens van binnenuit. Ik probeer vandaag achter het probleem te komen. Ik heb de heater onder de rechtervoorstoel gebouwd en het is verre van ideaal als er diesel in de cabine lekt. Deze week is het ineens flink kouder dus ik ga eens kijken wat ik er aan kan doen.
 • 1x mezelf vastgereden in een moerassig weiland in Frankrijk. De volgende dag er wel op eigen kracht uitgekomen maar met graafwerk en de oprijblokken als rijplaten.
 • 1x mezelf vast gereden door een verkeerde afslag te nemen in een dorpje waarbij ik stijl omlaag reed in een steeds smaller wordend kronkelend straatje tot de weg zo smal werd dat ik letterlijk vast kwam te zitten tussen de huizen. Het was al donker en er was niemand op straat. Dus uitgestapt en meter voor meter al draaiend achteruit zeker een half uur bezig geweest achteruit het weggetje weer op te rijden. Dit was redelijk intens en niet goed voor de koppeling.
 • De bus maakt een klapperend geluid als ik hem laat uitrollen en naar links stuur – stabilisatie of torsiestang ofzo.

Conclusie:

Na een maand in mijn camperbusje ben ik hartstikke blij met mijn keuze, dit is echt te gek om te mogen en kunnen doen!

Parkeren aan het strand van Vera, Spanje

Voor twee mensen is dit denk ik wat te krap maar voor mij alleen is dit echt een droom die uitkomt. Ik had altijd al eens in een busje door Europa willen rijden en als ik zo de weerberichten uit NL krijg dan is dit precies wat ik voor ogen had. Lekker licht en lekker ontspannen.

Waar ik wel meteen aan ben gaan werken, en dat maakt het nog leuker is een ritme.

Ik sta iedere dag om 07:00 u. Op, dan heb ik een ochtendritueel en daarna ga ik aan het werk tot twaalf uur. Van twaalf tot 13 sport ik en daarna ben ik vrij. Dit werkt heel goed voor mij.

Overnachten ergens tussen Campillos – Ardales, Spanje

Ik ben een gelukkig man en zal over een maand weer een update doen!

David

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *